Saab-affären

Koenigsegg köper Saab

Saab Automobile ska säljas till sportbilstillverkaren Koenigsegg. Enligt ett pressmeddelande från Saab Automobile har General Motors (GM) och Koenigsegg Group tecknat en så kallad avsiktsförklaring om affären.

- Det är en process vi har framför oss nu. Vi kom i kontakt med Saab tidigt i våras när de hade fått bekymmer. Vi är väldigt glada över att GM har sett vad vi står för och kan hjälpa till med, säger Christian von Koenigsegg, vd och grundare till Koenigsegg.

- Jag personligen vill göra det här för att skapa svensk bilindustri. Vi är en grupp entreprenörer som har en stark tro på att vi kan bidra. Självklart är det en stor utmaning för oss.

Kan du förstå de som tycker att det här är en udda lösning, att en liten sportbilstillverkare tar över Saab Automobile?

- Ja det kan jag, men samtidigt behövs det nog en annorlunda lösning nu. Det krävs för att få framgång.

- Jag vill inte gå in i detalj på om vi kommer göra andra sorters bilar. Vi ska tillverka de bilar som marknaden vill att Saab ska tillverka, säger Christian von Koeningsegg, som inte vill kommentera hur Koenigseggs övertagande kan påverka hur många som får jobba på fabriken i Trollhättan.

Personalen på Saab i Trollhättan informerades under tisdagsförmiddagen i samband med att pressreleasen gick ut.

-Det är bra att det börja klarnar nu. Då kanske vi får stopp på alla spekulationer och får lite lugn och ro att slutförhandla. Jag tror att detta kan bli en bra lösning, säger Paul Åkerlund, IF Metallklubbens ordförande.

Han kritiserar en del självutnämnda experter som uttalat sig, kanske utan att veta så mycket.

-Det finns så många som pratat i tv och radio men de får sätta sig in i vad detta egentligen innebär först.

Paul Åkerlund svarar också att Koenigsegg har tillräckliga finansiella muskler för att ta över Saab.

Ett led i uppgörelsen, som enligt GM kommer att säkra Saabs framtid, är att Europeiska investeringsbanken (EIB) väntas tillhandahålla 600 miljoner dollar med statliga lånegarantier från den svenska regeringen.

Affären ska göras helt klar under det tredje kvartalet i år, enligt ett pressmeddelande från Saab. Bakom affären ligger ett konsortium.

Förutom pengarna från EIB ska ytterligare finansiering tillhandahållas av GM och Koenigsegg Group för att finansiera Saabs verksamhet och investeringar i produktprogram.

I pressmeddelandet skriver Saab att "Detta inkluderar flera nya bilar som befinner sig i de sista utvecklingsfaserna".

Där framkommer också att "Saab är ett högt respekterat varumärke med stor potential. Den här affärsuppgörelsen är den bästa möjligheten för Saab att stärkas som företag".

GM:s Europachef Carl-Peter Forster också affären för "ännu ett viktigt steg i återskapandet av GM och dess europeiska verksamheter".

Enligt avsiktsförklaringen ska GM fortsätta att samarbeta med Saab om plattformar, motorer och växellådor "under en klart angiven tidsperiod".

"Dessutom planerar Saab att tillverka nästa generation av Saab 9-5 i fabriken i Trollhättan", skriver Saab.

Saabs vd Jan Åke Jonsson skriver att affären ger bolaget möjlighet "att maximera potentialen hos vårt varumärke med hjälp av nya spännande bilar med distinkt svensk karaktär".

Mer om detta i våra sändningar.