Inga fungerande rullstolsramper på spårvagnarna

Arbetet med att få till rullstolsramper på spårvagnarna i Göteborg går trögt. Ramperna på de nya italienska vagnarna går ännu inte att använda på grund av tekniska problem. Först nästa vår kan arbetet med att utrusta de äldre spårvagnarna med ramp vara klart.

Rullstolsburne Håkan Vikström tycker att det här borde ha löst sig för länge sen och att knappen med en handikappsymbol vid dörrarna ska tas bort till dess att ramperna fungerar:

– Jag trodde att ramperna skulle fällas ut, men det har inte hänt en enda gång. Därför undrar jag varför de går ut med att det är handikappvänligt och har ett handikappemblem på spårvagnarna.

Det som händer när knappen med handikappsymbolen trycks in är att förare får en signal om att till exempel en rullstolsburen person vill ombord, men någon ramp fälls inte ut. Enligt De handikappades riksförbund, DHR, i Göteborg, är det fler som hört av sig med samma synpunkt som Håkan Vikström.

Jörn Engström är chef för kollektivtrafiken i Göteborgs stad.

– Det är lite olyckligt, det kanske kan vara missvisande för en del resenärer, säger han.

I Göteborg finns 80 spårvagnar av äldre modell som ska utrustas med ramper, men på grund av vagnbristen berättar Jörn Engström att de installationerna kan vara klara tidigast nästa vår.

Vad det gäller de nya italienska spårvagnarna har de alltså redan utrustats med rullstolsramper, men tekniska problem gör att de ännu inte kan börja användas.

– Vi har fortfarande en del inkörningsproblem som vi måste lösa, så att vi kan vara säkra på att inte vagnarna får stopp på stan när man fäller ut rampen. Sedan kan man börja trycka på knappen och få en ramp.

Tills vidare är det buss eller färdtjänst som gäller för Håkan Vikströms del.

– Jag tycker att vagnarna varit i bruk så länge att barnsjukdomarna borde vara övervunna vid det laget, säger han.