Göteborg sparar 50 miljoner på att slippa euron

Vad en omställning till euro hade kostat kommunen har kartlagts av en samordningsgrupp med folk från kommunala förvaltningar och bolag. Enligt den slutrapport som kommer nu i dagarna sparar kommunen minst 50 miljoner kronor på folkets nej till euro.
Så mycket hade det kostat med nya bokföringsrutiner, utbildning, IT-stöd och kommunala avrundningsförluster, säger projektledare Lisbeth Höglund till Radio Göteborg. Avrundningsförlusterna hänger ihop med en EU-förordning som säger att medborgarna inte ska förlora på bytet till euro - när allt ska avrundas neråt tvingar det fram något lägre kommunala taxor och avgifter. Ett exempel är billigare parkering om avgifterna ska ner till jämna euro eller eurocent. Ett ja till euro hade gjort en del service billigare - åtminstone tillfälligt - medan kommunens intäkter hade minskat och därmed utrymmet för annan service. Men dom 50 miljoner rapporten talar om täcker bara minimal utbildning av personal och information till allmänheten. Och det täcker inte allt praktiskt, som hade behövt ändras, som att anpassa parkeringsautomater till euromynt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".