Mässa för Sexuell Hälsa i Göteborg

Runt tusen ombud från hela världen diskuterar denna vecka sexuell hälsa i Svenska Mässan. Det är organisationen Världskongressen för sexuell hälsa som håller sin 19:e kongress här i Göteborg.

– Detta är en världskongress som vi har väntat länge på, minst fyra år, säger Lars-Gösta Dahlöf docent i sexologisk psykologi vid Göteborgs Universitet och även kongresspresident, och lägger till: vi är hemskt glada att den har startat.

– Detta är en jätteviktig kongress, med ämnet sexuell hälsa och sexuella rättigheter, och med temat en global utmaning.

– Sexuell hälsa är för dom allra flesta människor en oerhört viktig del av det vi kallar livskvalitet, och ett bra liv.

– Tyvärr är det så att det finns väldigt mycket mer att göra, för att förebygga sexuella störningar och sjukdomar och därmed skapa en bättre sexuell hälsa. Och det gäller faktiskt över hela världen.

Inte ens i Sverige har vi kommit tillräckligt långt, säger Lars-Gösta Dahlöf och det trots att sexualundervisning varit obligatorisk i skolan sen 1955.

En av alla på konferensen idag var Jase Valiott från San Francisco i Kalifornien USA som ser stora brister i sexualundervisningen för unga i USA; där den tidigare regeringen förespråkat avhållsamhet - trots att det inte finns några vetenskapliga belägg för att det är en bra metod:

– Det räcker inte att säga till ungdomar: "gör det inte" - för det fungerar inte, vi har en lång väg att gå i USA för att hänga med på vad som fungerar och erkänna att ungdomar är sexuella varelser.