Oro för iranier i Sverige

Iranier i Göteborg följer oroligt utvecklingen i hemlandet, men det blir nu allt svårare att skaffa sig information.

Regimen i Iran har svarat med gripanden och våld mot de oppositionella som gått ut på gatorna för att protestera mot resultatet i presidentvalet och mot det påstådda valfusket.

Dárya, som är ny-utexaminerad civilingenjör vid Chalmers, beskriver sina känslor inför det som händer så här:

– Ja, det är ju väldigt hemskt. Vi har ju levt i en mardröm sedan valet. Först var det chock, sen var det bara sorgligt alltihop. Man bara tänker hela tiden, varför? Var är gränserna och vad kommer händer härnäst?

Darya skaffar sig information om vad som händer i Iran främst genom Twitter och Facebook och BBC. Om hon lyckas kan hon även få information via e-post från kompisar i Iran, men det blir svårare för varje dag, säger Darya.

– Till och med fasta telefoner har slutat funka och mobilerna har slutat funka för länge sedan. Internet blir svårare att få tag på för dom därnere, så det blir bara svårare.

I förra veckan demonstrerade iranier som studerar vid Chalmers vid Kårhuset för att rikta uppmärksamheten mot vad som händer i hemlandet. Fler opinionsyttringar är på gång.

Saman, som är doktorand i maskinteknik, berättar att han och hans vänner ägnar många av dygnets timmar åt att söka information som de sedan kan sprida vidare.

– We are really worried about our friends and our families and the really sad news that came from You Tube. We don´t want this situation so we want to spread this sadness to the world so the world also knows that.