Frihamnsbranden

Brandorsaken fortfarande oklar

Två veckor efter den stora branden i Frihamnen har fortfarande ingen brandorsak hittats. Samtidigt försöker de drabbade företagen komma i gång med sin verksamhet igen.

Branden förstörde byggnader och saker värda miljontals kronor. Flertalet av företagarna har lång väg att gå innan de kan arbeta som normalt. Mattaffären i Frihamnen totalförstördes i branden och för ägaren Kristian Lüppert känns det tungt.

- Det är en chockartad upplevelse som jag inte önskar någon. Att bli väckt mitt i natten och få höra att det brinner och att allt står i lågor. Det är som att vakna upp till en mardröm.

Mattaffären har funnits i Frihamnen sedan början av nitti talet och det var Kristians pappa som grundade affären för nästan 30 år sedan.

Förutom mattaffären drabbades ett tiotal andra företag i branden, bland annat flera båtföretag. Några av dessa har redan kommit igång med sin verksamhet, eftersom många båtar kunde räddas ur branden. Men i mattaffären var det inget som kunde räddas.

- Allt har brunnit upp. Ovärderliga mattor som vi haft i många år brann upp inne på vår antikavdelning, säger Kristian Lüppert, som dock inte gett upp.

- Vi letar lokaler och hyr ett tillfälligt kontor.

Den tekniska undersökningen pågår fortfarande men ingen orsak till branden har kunnat hittas. Från början fanns misstankar om att branden var anlagd, eftersom brandförloppet var så snabbt.