Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tonårsaborterna minskar i Göteborg

Antalet medicinska och kirurgiska aborter ökar något i Västra Götaland för första halvåret i år, liksom i resten av landet. Men bland regionens tonårsflickor har antalet aborter stagnerat och i storstaden Göteborg sjunker tom aborterna bland flickor, visar färsk statistik från Socialstyrelsen.
Mellan januari och juni valde 160 flickor i Göteborg att göra abort, det är ett 20-tal aborter färre än samma period i fjol och bara 12 procent är tonårsaborter. Ännu är det för tidigt att dra någon slags slutsats av materialet som visar att abortern bland unga flickor sjunker. Jämför man statistik ett par år tillbaka kan man möjligen se ett samband mellan mediernas larm om p-piller och ökad risk för blodpropp och ökande tonårsaborter. Kanske kan en del av förklaringen vara att när nu debatten avklingat använder flickor p-pillrena igen och därmed löper mindre risk att bli gravida. Ser man till riket som helhet är det istället kvinnor mellan 25 och 29 år som står för den största ökningen av aborter. Fast frekvensen ligger högst bland något yngre kvinnor, de mellan 20 och 24 år. Tiden närmast efter tonåren har drygt tre procent av kvinnorna valt att avbryta en graviditet. Hur det så kallade dagen-efter-pillret påverkar antalet aborter i Sverige är ännu förtidigt att sia om, enligt Socialstyrelsen. Dels har apoteket inga försäljningssiffror över akutpillren, dels går det inte säkerställa sambandet mellan försäljning och faktisk användning. I hela Västra Götaland gjordes förra året 2 900 aborter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".