Västkuststiftelsen:

Strandstädning prioriteras inte

Ungefär 2 000 säckar skräp plockar stranstädarna utmed stränder och klippor under en sommar. Enbart inom Göteborgs Stads område.

Men det skulle kunna vara mycket mer. Efter att de statliga pengarna för strandstädning utmed bohuskusten försvann för ett par år sedan klarar kommunerna inte med att städa som tidigare.

Det är något man märker utmed kusten menar Roland Olin på Västkuststiftelsen.

– Ja det gör man. I varje fall inom vissa kommuner så gör man definitivt det. Det är strandområden som man inte mäktar med. Man har inte resurser. Några kommuner har gjort sig av med all utrustning. Man tycker inte att man har råd med det här, säger Roland Olin.

I början av 1990 talet fick kommunerna utmed bohuskusten statliga pengar pengar via länsarbetsnämnderna för att hålla stränder och klippor fria från skräp och bråte. Men för ett par år sedan lade regeringen ned länsarbetsnämnderna och anvaret för strandstädningen lades då på kommunerna.

Sedan dess sköts strandstädningen på variernade sätt.

I Tjörns kommun, exempelvis, får skolklasser städa mot en belöning. I Kungälv sponsrar kommunen i år den ideella föreningen Västkustens vänner som städar .

Göteborgs stad har minskat perioden för när stränder städas från fem månader till fyra månader. Och enligt strandstädare Peter Berntsson mäktar han och han kollegor inte med att hålla skräpet och bråten borta:

– Nej det gör vi inte. I och med att de har bantat ned det en månad. Vi hinner inte allt, säger Peter Berntsson.

Hur känns det då?

– Det är frustrerande så klart, säger Peter Berntsson.

Vad skulle hända om ni inte var ute?

– Det skulle bli belamrat. Då hade det blivit klagomål. Då hade det kommit ända upp till regeringen antar jag, säger Peter Berntsson.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sr.se