Färre drunkningsolyckor i Sverige

Antalet drunkningsolyckor blir allt färre i Sverige. Det visar statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Hittills i år har 31 personer drunknat, jämfört med 40 personer samma period i fjol.

Minskningen har pågått under hela 2000-talet. Anders Wernesten, som är informationsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet, tror att det finns flera anledningar till detta.

– Dels har man nog fått en del kunskap i skolan, dels har man fått information via media. Och sen har man tagit till sig den informationen på rätt sätt, säger Anders Wernesten.

Det finns en nedåtgående trend men fortfarande drunknar långt över 100 personer i Sverige varje år. Många av dem på Västkusten där det pågår ett intensivt bad- och båtliv på somrarna. Enligt Anders Wernesten råder det inget tvivel om vilken som är den största riskgruppen.

– Män i medelåldern och uppåt. 90 procent av de som drunknar är män och femtio procent är män över 50 år. Alkohol spelar också en jättestor roll, sex av tio drunknade har alkohol i blodet, säger Anders Wernesten.

På en sandstrand i Fiskebäck i västra Göteborg pågår Svenska Livräddningssällskapets simskola för fullt. Mila Huamantumba jobbar som simlärare, och hon menar att vissa tar betydligt större risker än andra när de badar.

– De som är 17 - 18 år hoppar hej vilt och simmar för långt ut. När det gäller män tror jag att många överskattar sin förmåga, inte minst de äldre. Många tänker nog att "jag har badat och simmat i 25 år", men glömmer att de inte är lika starka som när de var yngre, säger Mila Huamantumba.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se