Kustbevakningen satsar på tungdykare

Kustbevakningen blir nu bättre på att utföra jobb under havet. En del av kustbevakningens dykare får nu kompetens som så kallade tungdykare vilket innebär att de kan gå ned på större djup, vara nere längre och inte minst göra mer avancerade jobb under ytan. Och det kommer framförallt till nytta för att hålla havet rent från farliga utsläpp.

– Förutsatt kunskapen kan vi svetsa under vattnet. Vi kan till exempel koppla olika lyftanordningar för att lyfta upp en havererad fritdsbåt, säger Mattias Heneborn på Kustbevakningen i region Väst.

Tungdykare med B-certifikat, som det heter, har alltså rätt att utföra avncerade arbeten under vattnet. De är otympligare - med en hjälm på huvudet och tyngder på dräkten behöver de hjälp från kollegor vid ytan för att förflytta sig. Å andra sidan kan de vara nere på 50 meters djup mot max 40 idag och kan även stanna nere betydligt mycket längre än idag.

Inom Kustbevakningen Syd är tungdykare igång redan nu, medan man här på Västkusten räknar med att komm igång i mars nästa år. Därefter står ostkusten på tur.

Men varför har ni inte haft kompetensen tidigare?

– Det har dels varit en kostnadsfråga. Utrustningen har blivit både billigare och enklare att hantera, säger Mattias Heneborn.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sr.se