Netto sålde felmärkta brandsläckare

Butikskedjan Netto har sålt felmärkta brandsläckare. Texten som ska berätta vilken typ av brand släckarna är till för var inte korrekt. Dessutom var det dålig kvalitet på det exemplar som Radio Göteborg kom i kontakt med.

Hans Wetterlund arbetar på Sveriges tekniska forskningsinstitut och berättar mer om felmärkningen.

– Normalt så ligger en 2-kilos pulversläckare i 13A och 55B.

Och här har vi 1A och 3B?

– Ja, det förstår jag inte riktigt vad man har tänkt sig när man har skrivit så.

Den siffer- och bokstavskombination som ska tala om vilken typ och hur stora bränder släckaren klarar av, existerar inte enligt den standard som används i Europa, EN3.

Brandsläckarna såldes i alla Netto-butiker i oktober förra året, men är alltså felmärkta. För enligt etiketten kan de inte släcka större bål än 1 decimeter, och troligen klarar de mer än så säger Hans Wetterlund, även om han inte tycker trycket är bra i det exemplar vi visar honom.

Johanna Sundberg är marknadsansvarig på Netto och säger att de valt att lita på leverantören i fallet, men att det också är deras ansvar att sälja tillförlitliga produkter.

Dock är både vd och inköpschef på semester och ingen annan på Netto vill bli intervjuad.

Christian Sigetty var inköpare på företaget som Netto köpte brandsläckaren av. Han säger att brandsläckaren, trots den felaktiga etiketten, har testats på ett korrekt vis. Men de som bestämde vad som skulle stå på etiketten, de hade dålig koll.

– Den fungerar som den ska, men det har inte skrivits rätt klassificering på den.

Vet inte de personerna hur de ska göra?

– De som har gjort artworken, nej. Det är fel att de inte har frågat vad det är som ska stå på den här. Kommunikationen har varit riktigt, riktigt dålig.

Kan de kunder som har köpt brandsläckaren lita på att den fungerar?

– Absolut, om tryckmätaren står i det gröna fältet kan de lita på att den kan användas till det föremål som den är köpt för.

Netto säger att de kommer att kalla tillbaka brandsläckaren, om det skulle finnas exemplar kvar i någon butik samt att de kunder som vill kan lämna tillbaka brandsläckaren och få pengarna tillbaka.