"Svininfluensan"

I höst väntar massvaccination

I september blir det massvaccinering i Västra Götalandsregionen mot den nya influensan, den så kallade svininfluensan. Tre miljoner doser har beställts, och enligt smittskyddsläkaren Ann Söderström skall det räcka till alla invånare i regionen.

– Bakgrunden är att man vill ha vaccin för att kunna skydda befolkningen för att inte så många skall vara sjuka samtidigt. I Västra Götaland har vi fram till idag diagnostiserat 17 fall totalt, och vi har testat lite drygt 230 personer, säger Ann Söderström.

Just nu pågår ett intensivt arbete i regionen med att organisera den stora massvaccinering som man planerar att dra igång i september. Aldrig tidigare i modern tid, har man genomfört en sådan här stor vaccinering. Vaccinet som är beställt kommer räcka till alla invånare.

– Vi har beställt tre miljoner doser. Det är två doser till varje person i Västra Götaland. Rekommendationen kommer att vara att alla skall vaccinera sig, men det kommer vara en prioriteringsordning. Det vill säga att riskgrupper kommer att få vaccin före dem som inte löper lika stor risk att bli sjuka, säger Ann Söderström.

Men eftersom vaccinet är helt nyframtaget finns det ännu inga vaccinationsråd för barn

För att överhuvudtaget kunna genomföra en sådan här omfattande vacinering krävs det en massiv insats från många håll i vården.

– Alla mottagningar som kan vaccinera måste hjälpas åt om vi skall vaccinera hela befolkningen vid två tillfällen med några veckors mellanrum, säger Ann Söderström.

Därför måste många patienter räkna med stora störningar i vården i höst

– Man får ställa in den verksamhet man inte måste ha och istället prioritera vaccination och de som är akut sjuka, säger Ann Söderström.