Gothia cup

Beredskapsplan mot svininfluensan

När Gothia cup startar nästa vecka, med 34 000 ungdomar från 61 olika länder, finns det risk för spridning av den nya influensan, den så kallade svininfluensan.

Därför har Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet gjort en särskild beredskapsplan, och spelarna kommer även att rådas att testa sig för influensan om de känner sig hängiga, berättar smittskyddsläkare Ann Söderström.

– Det kommer ju väldigt många ungdomar hit och det kommer ju många från länder där influensan är mera spridd än den är i Sverige. Vår plan är att cupen skall kunna genomföras så bra som möjligt och att vi inte skall sprida sjukdomen till andra cupdeltagare om det skulle komma någon hit som är sjuk, säger Ann Söderström.

Såväl svenska som utländska cupdeltagare som är hängiga och har feber kommer att testas för svininfluensan. I beredskapsplanen ingår även att skolorna som ungdomarna bor på skall ha extra rum som står tomma.

– Så att man kan separera sjuka från friska. Det skall också finnas lätta kontaktvägar. Så att man inte sitter i ett väntrum och smittar någon annan, säger Ann Söderström.

Det är alltså i nästa vecka som det 35:e Gothia cup drar igång och som vanligt finns det nyheter, bland annat en speciell elitklass för 17-åriga killar dit speciellt inbjudna lag deltar.

– Jag tror att detta förgyller själva evenemanget, säger Dennis Andersson, general sekreterare för cupen.

Nytt för i år är också att ett 30-tal av matcherna kommer att tv-sändas. Finalerna går återigen på Gamla Ullevi.

– Det är en arena som är nästan som byggd för finaler i Gothia cup, säger Dennis Andersson.

När det gäller svininfluensan kommer lagen informeras om riskerna i ett tidigt stadium.

– Vi går ut med informationen på söndagen då lagen kommer hit, säger Dennis Andersson.