Badavgift införs på Lilla Amundbadet

Göteborgare med funktionshinder kan från och med i sommar inte längre bada gratis på handikappbadet på Lilla Amundön. Det fick de göra i alla år men efter att Idrotts- och föreningsförvaltningen i fjol har tagit över verksamheten från SDN Askim, så har man infört badavgifter på handikappbadet.

Beslutet om avgifterna var allt annat än väntat.
– Jag tappade hakan, jag trodde inte att det var sant. Det är inte logiskt och inte rättvist. För min familj innebär det jättestora kostnader, säger tvåbarnspappan Robert Kindberg som är jobbar som ombudsman på De Handikappades Riksförbund i Göteborg.

Badavgiften för en vuxen är 30 kronor per gångEn tvåbarnsfamilj får betala 80 kronor varje gång man badar och då ta med hur många barn man vill. Det går också att köpa ett säsongskort till hela familjen för 800 kronor. Assistenter och ledsagare behöver inte betala. Det är mycket pengar och det märks redan att många funktionshindrade avstår från att åka till badet.

– Genom mitt yrke har jag pratat med färdtjänstchaufförer och de vittnar om att det är mycket mindre körningar till Lilla Amundön. Och det betyder alltså att många stannar hemma, säger Robert Kindberg.

Han tycker inte att det är rätt att de funktionshindrade av ekonomiska skäl ska tvingas avstå från att båda ute på sommaren.

– Som funktionshindrade har vi inte ett så stort utbud. Vi är hänvisade i princip till detta badet. Då ska det faktiskt vara gratis eftersom att vi är uteslutna från andra bad här i Göteborg, säger Robert Kindberg.

Maria Wendehög 
maria.wendehog@sr.se