Socialstyrelsen granskar mammografi

Socialstyrelsen nu ska granska mammografi-verksamheten i Göteborg efter flera anmälningar om att felaktiga besked skickats ut och att efterkontroller försenats.

Hur stora problemen är vet man inte nuläget.
– Vi ska titta på delar av mammografiverksamheten och utifrån dom indikationer som kommit till myndigheten, säger Ann-Britt Thörn vid Socialstyrelsen.

Hon säger att de kommer att titta på att verksamheten bedriver mammografin med god kvalité och hög säkerhet.

Har ni fått någon uppfattning om hur mammografin fungerar i Göteborg?

– Vi har ju som sagt dom här två anmälningarna, vi har från Unilabs att dom fått remisser där information försvunnit. Det har också indikerats på att det finns förseningar i screeningverksamheten.

De två anmälningarna till Socialstyrelsen handlar om att en kvinna nyligen fick besked om att hon inte hade bröstcancer, trots att hon aldrig varit hos den nya privata entreprenören Avesina som utför regionens mammografiundersökningar.

En annan kvinna, tidigare opererad för bröstcancer, kallades inte till Sahlgrenska för efterkontroll i tid och cancern kom tillbaka och spred sig.

Ingrid Kössler är ordförande i Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation och hon är nöjd med Socialstyrelsens beslut om granskning:

– Det tycker jag är alldeles utmärkt, därför att den inte har fungerat på många år. Det var ju en skandal för några år, man hade sorterat in bilder som inte hade blivit granskade och då beslutade man göra en upphandling.

Det var företaget Avesina som vann den upphandlingen och dom uppger för Sveriges Radio att det felaktiga beskedet beror på ett adminstrativt fel, sen har man också haft problem med ärvda köer och haft tekniska inkörnings-problem.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se