Hockeyläger med landslagsstjärna

Damishockey har gett Sverige medaljer i två raka olympiska spel, och för att säkra återväxten i framtiden har ett läger dragit igång på Tjörn den här veckan.

Det är landslagsstjärnan Maria Rooth som ligger bakom initiativet. När hon själv var yngre fanns inget motsvarande läger.

– Nej, det var ju lite anledningen till att jag startade det här lägret också. Jag insåg att det fanns ett behov för tjejer att bara få vara tjejer, istället för att vara den enda tjejen bland killarna.

Hockeylägret på Tjörn har samlat 80 tjejer, från sju olika länder. Huvudmålet är att spelarna ska få sig en ordentlig genomkörare inför hockeysäsongen, och framför allt, att få träffa andra tjejer och slippa känna sig ensamma. Flera av tjejerna har inget annat val än att annars spela med killar.

Svenska damhockeylandslaget med bland annat Maria Rooth har varit en pålitlig leverantör av Os-medaljer. Två stycken på två försök har det blivit hittills. Och Maria Rooth tycker att återväxten ser relativt bra ut.

– Om man jämför med USA och Kanada så är vi hästlängder bakom, men ser man på hur det är i Sverige så har vi kommit en bra bit på vägen, säger hon.

En av dem som är här för att träna hockey är Sarah Berglind, som är tretton år och spelat hockey sen hon var sex. Hon har åkt hit ändå från Östersund, och säger så här om sina upplevelser hittills.

– Det är väl kul att komma hit och träffa kändisar, säger Sarah.

Dubbla Os-medaljören Maria Rooth ser potential även bland spelarna på Tjörn.

– Absolut, det finns oerhört många. Framför allt i yngsta gruppen, det finns guldkorn i alla grupper, men just de allra yngsta, där har de börjat när de var små och fått bra träning, där ser jag riktigt många duktiga tjejer, säger Maria Rooth.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se