Fritt vårdval

Striden om personal hårdnar

Inför höstens fria vårdval som innebär att flera nya vårdcentraler öppnar hårdnar nu striden om personalen. På Kållereds vårdcentral har hälften av läkarna och sjuksköterskorna sagt upp sig för att gå till en kommande konkurrent.

Daniel Zand i vårdcentralens ledningsgrupp fick information om att de skulle sluta dels via mail, dels via ett reklamutskick från den kommande konkurrenten.

– Vi blev ju väldigt upprörda. Vi tyckte att det var lite fräckt att man gjorde så. Det är inte helt ok att man går ut med reklam med bilder på sig själva. Bara saken att man har ställt upp på en gruppfotografering för en konkurrerande verksamhet under sin anställning. De fick ju lön av oss de dagarna, säger Daniel Zand.

De här sex personerna jobbar inte längre kvar på vårdcentralen. Förhandlingar med facket pågår om vilka konsekvenserna kan bli.

Lars Brune, vd för den nya vårdcentralen, försvarar att han gjorde reklamutskicket tidgare än planerat, och utan att meddela de inblandade, som ville att reklamutskicket skulle ske senare.

– Jag förstår att de har kommit i kläm här. Men det viktigaste på sikt är faktiskt att vi lyckats hålla de här läkarna och sköterskorna kvar i Kållered hos sina patienter, säger han.

Marcus Léonarde
marcus.leonarde@sr.se