Unga på seglarvecka lugnare än väntat

Den tidigare så ökända seglarveckan då runt 200 segelbåtar med festande ungdomar seglar längs västkusten, har gått lite lugnare till i år än tidigare. Kustbevakningen har haft höjd beredskap under veckan - och där jobbar William Govik:

 – Dels har inte vädret varit bra för våra ungdomar som satsat väldigt mycket på den här veckan och dels har kommun, kustbevakning, polis och räddningstjänst gått tillsammans och haft en strategi för att bemöta ungdomarnas framfart den här veckan. Det säger William Govik på Kustbevakningen på en mobiltelefon från Kungshamn.

Hur många är dom?

– Jag skulle gissa på mellan 150 och 200 båtar som rör sig längs kusten den här veckan. Men det är ett fåtal som stör ordningen mera och som gör att vi får lite mer att göra under veckan.

Men ni från kustbevakningen, ni glider med där i utkanten och håller koll?

– Ja det kan man säga, vi har ingen möjlighet att vara med dygnets alla 24 timmar utan vi finns i beredskap och visar oss dom timmar på dygnet, sär man kan tänka sig att det stör allmänheten och där polisen behöver vår hjälp mer än annars.

– Ett exempel skulle kunna vara att vi hjälper polisen med att flytta en båt som har passerat gränsen, där polisens och ordningsvakternas tålamod har tagit slut. Då kan man tänka sig att vi hjälper polisen att flytta den här båten till en något lugnare plats.

– Festa är inte tillräckligt för att flytta en båt, utan det kan vara att man fört oljud eller spelat musik väldigt väldigt högt efter påtalade uppmaningar att sänka musiken. Fortsätter man då finns det fall i veckan då vi flyttat båtar.