Göteborgsforskare till Grönland

Om två veckor åker ett forskarteam från Göteborg till Grönland för att undersöka hur djurlivet där påverkas av den globala uppvärmningen. En av forskarna på expeditionen är Lisa Jönsson Bergman, som just nu förbereder det allra sista inför avresan.

  – Vi har med oss allt från platsbaljor till ph-metrar, spektrofotometrar, ganska avancerad operationsutrustning...

Ja, det är mycket som måste kommas i håg. Packningen inför den månadslånga expeditionen har redan skickats i containrar med båt till Grönland. Väl på plats ska forskaren Lisa Jönsson Bergman och hennes kollegor undersöka hur fiskarten arktisk simpa, som normalt sett inte är van vid stora temperaturförändringar, påverkas när havet blir varmare. En forskning som verkligen ligger i tiden, med andra ord.

– Med ökad temperatur ökar också ämnesomsättningen. Vi ska titta på hur det påverkar födoupptag, näringsupptag och deras förmåga att undvika rovdjur. Och försöka få en helhetsbild av hur djuret skulle klara av en ökad temperatur.

Vad är speciellt med att forska på Grönland?

– Vi måste tänka på att vi har en tidsbegränsning. Vi får fiska får fisk själva och vi har inte heller våra fina akvariesystem som vi har hemma. Vi måste göra allting enklare. Om vi har glömt något får vi försöka hitta lösningar där. Det finns en affär... Annars får man tänka om och göra något annat.)