Ledare i kommunen ska bli mer lagledare än chefer

Kommunledningen i Göteborg vill nu försäkra sig om att ledarskapet i kommunen utvecklas på rätt sätt. Ledarskapet har ju debatterats i många år och nu vill en enig kommunstyrelse att stadskansliet tar fram mätmetoder som kontrollerar ledarstilen.
I debatten om kommunens ledarskap har ord som gubbvälde och grabbighet har använts och man har talat om en gammal utskällningskultur inom kommunledningen som fostrat ja-sägare - och att tystnad och rädsla blivit frukterna. Utredningar som följde efter att stadsdirektör Roger Bodin fick avgå för två år sen efter anklagelser om sextrakasserier mot personalen, har avslöjat ett tufft klimat mellan politiker och tjänstemän i kommunledningen. Sedan har en ny informationspolicy slagit fast att alla anställda får uttrycka sin mening och även uttala sig i media. Politikerna hoppas nu med de mätmetoder som ska tas fram att ledarskapet blir mindre ensidigt och att chefer runtom i kommunen blir mer av coacher eller lagledare, som får anställda med sig och inte mot sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".