Foto: Markus Dahlberg / Scanpix

Svininfluensan kan ge blodbrist

Under sommaren kan det bli särskilt ont om blod, på grund av den nya influensan, vanligen kallad svininfluensan. 

För om många smittas, drabbas även blodgivare.

-Är blodgivarna sjuka, står sjukvården utan blodgivare, är det inte bra, då kan vi inte ens ha akut beredskap - om 40- 50-60 % av blodgivarna smittas. Vi måste ha en beredskap och vi har redan talat med smittskyddsläkaren och kommer fortsätta ha kontakt, säger Jan Konar, enhetsöverläkare på Sahlgrenska universitetssjukhusets blodcentral.

Jan Konar är noga med att poängtera att det ju faktiskt är ingen som vet om och i vilken utsträckning svininfluensan kommer att bryta ut.

Men för att ha en framförhållning för att klara blodtillgången i olika scenarior så pågår planering pågår för fullt.

Kanske kan blodgivare komma att få ge blod oftare än idag, och inte minst skulle Jan Konar se att blodgivare blir en prioriterad grupp för att få vaccin mot den nya influensan- vilket de inte är idag

- Jag tycker blodgivare är en så pass viktig samhällsfuntion så då måste man man tänka till i olika banor, jag tycker blodgivare måste prioriteras och vaccineras i tid. Och för det andra - ska vi följa våra regler idag, eller ska kvinnor kunna få ge blod oftare än idag? Vi har inte tagit ställning än, men det är viktigt att vi tänker på det.

Anna Olofsson

anna.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".