Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Företag måste ha svininfluensaplaner

Samhällsviktiga företag förbereder sig för fullt för svininfluensan.

Länsstyrelsen i Västra Götaland begär nu in pandemiplaner från samtliga kommuner i området, och även företagen ombeds nu att utarbeta en plan.

Så här säger Christer Lundgren, presskontakt på Vattenfall:

– Det väsentliga är att hålla leveransen av värme och el igång.

Länsstyrelsen vill försäkra sig om att företagen kan fortsätta drivas även på en miniminivå. Och det är främst företag som sysslar med så kallad samhällsviktig verksamhet som uppmanas se över sin verksamhet. Hit hör bland annat sjukvård, kommunikation och elförsörjning.

Så många som femtio procent kan bli borta från arbetet när svininfluensan når sin kulmen. Men på energiföretaget Vattenfall tror man inte det ska utgöra något problem.

– Förhoppningsvis ska konsumenten inte märka något även om det blir ett stort personalbortfall, eftersom den här planen är till för att minimera konsekvenserna av influensan, säger Christer Lundgren på Vattenfall.

Säkerhet räknas också till samhällsviktig verksamhet. Men på väktarbolaget G4S, som har kontor i Trollhättan, tror man att med god planering klarar man av en pandemi. Visserligen kommer man behöva prioritera bort vissa larm om det blir kris. Det säger regionchefen i väst, Göran Olinder.

-- Till exempel skulle vi få dra in på trafikövervakning för viktigare objekt, säger han.

Men trots goda förberedelser finns det en viss oro hos väktarbolaget.

--Det är klart vi är oroliga, men vi har garderat oss med en bra plan som vi ska följa säger Göran Olinder.

Evelina Myrbäck, Sveriges Radio Väst

evelina.myrback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".