Grav som ingen bryr sig om. Foto: Staffan Almquist/Scanpix
Göteborg

Vanvårdade gravar dyr affär

Över 10 000 gravar i Göteborg saknar gravrättsinnehavare och underhållet kostar mycket pengar.

I många fall tvingas kyrkogårdsförvaltningen ta hand om och sköta gravplatserna tills de kan upplåtas till en ny innehavare.

– Det handlar om ett par-tre miljoner per år som vi hellre hade lagt på det allmänna underhållet, säger kyrkogårdsförvaltningens chef Katarina Evenseth.

Gravar som saknar gravrättsinnehavare är ett växande problem i Göteborg. Människor flyttar allt oftare från sin hembygd och minneslundarna gör att många traditionella familjegravar glöms bort. På kyrkogårdsförvaltningen finns en person som bara arbetar med att leta rätt på försvunna gravrättsinnehavare men nu kommer man enligt Katarina Evenseth kanske att anställa fler.

– Vi har funderat på att projektanställa redan till hösten i och med att det är ett allt större bekymmer.

I Göteborg finns 34 kyrkogårdar och nästan 100 000 gravar. Först efter fyra år av inventeringar och annonser i dagspress kan kyrkogårdsförvaltningen ta tillbaka vanvårdade gravar utan ägare. Dessutom måste det gå 25 år efter senaste gravsättningen innan någon annan får använda platsen.

– Tills dess måste förvaltningen betala underhållet. Processen är lång men svår att ändra på, tror Roger Westfält som är planerare på Östra Kyrkogården.

– Det är ju viktigt att man får tag på anhöriga och att de får möjlighet att besluta om de vill ha kvar graven eller inte. Vi får leva med de problem som uppstår, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".