Ett nytt system kortar väntetiderna. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Nytt system kortar väntetider

Inte alla som kommer till en vårdcentral behöver hjälp av just en läkare. Det kan lika gärna vara en psykolog eller sjukgymnast man behöver.

Sen i höstas sorterar Biskopsgårdens vårdcentral patienterna efter ett nytt system som kortar väntetiden och gör att läkare kan ägna mer tid åt mer komplicerade sjukdomsfall. I det här så kallade triagesystemet är det mottagningssköterskor som Katarina Holm som först bedömer var man kan få rätt hjälp.

– Då kan vi göra en bedömning om patienten ska träffa en läkare eller om de kanske behöver en sjukgymnast direkt. Eller träffa en psykolog eller en distriktsköterska. För många patienter går det snabbare. Man kommer till rätt personalkategori på en gång. Det fungerar jättebra, säger Katarina Holm.

I ett socialt belastat område som Biskopsgården är det också många sökande som tidigt får hjälp av en av de tre kuratorerna på vårdcentralen som också kan hänvisa till exempelvis psykolog, arbetsterapeut eller till och med till en socialsekreterare.

Det har varit en pedagogisk uppgift att få patienterna att förstå att de kan få lika bra eller ibland bättre hjälp av andra än en läkare.

Många vårdcentraler i Göteborg håller nu på att göra sin egen variant av Biskopsgårdens triagesystem och i slutet av nästa år ska alla ha det.

Utgångspunkten är att man ska få den tid man behöver hos rätt person.

– Har man en enklare åkomma eller att man har en komplicerad åkomma så får man den tid som står i proportion till det man söker för, säger Jörgen Thorn, chef för Biskopsgårdens vårdcentral.

Och systemet har hittills visat sig motsvara förväntningarna.

– Vi har totalt sätt ökat tillgängligheten på vårdcentralen med 30 procent. Vi har inte haft några medicinska bakslag. Både personal och patienter är jättenöjda, säger Jörgen Thorn.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".