Västra Götalandsregionen

Väl förberedda för pandemilarmet

Den så kallade svininfluensan, eller H1N1 som den heter, får just nu mycket uppmärksamhet. För tre år sedan gick influensalarmet senast i Sverige, då var det fågelinfluensan som var aktuell.

Den fick ju aldrig den spridning som expertisen hade befarat men mycket av det förberedelsearbetet som gjordes då har man stor nytta av nu. Det säger Per Follin, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Initialt var nog larmen lika kraftfulla. Men när man konstaterade att den inte spred sig dämpades oron. Vi har ju länge gått och väntat på att det skulle komma en pandemi och därför har ju varje indikation på att någonting varit på gång varit som en kraftig alarmklocka, säger Per Follin. 

Flera myndigheter, bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, socialstyrelsen, smittskyddsinstitutet och landets länsstyrelser samarbetar kring informationen om den nya influensan.

I det arbetet har man stor glädje av insatserna som gjordes i samband med fågelinfluensan, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör på MSB. 

– Vid fågelinfluensan prövade vi för första gången att arbeta gemensamt ett antal myndigheter med information till allmänheten via till exempel en gemensam telefonlinje och en gemensam webbplats. Vi arbetade på ett liknande sätt nu fast med en fastare struktur. Syftet är att vi skall säkerställa en gemensam kommunikation med allmänheten med utgångspunkt i de frågor som allmänheten ställer, säger Svante Werger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".