Fritidsgård för tjejer får fortsätta

Det är nu klart att tjejfritidsgården Guts, som hotats av nedläggning, får finnas kvar. Däremot så kommer verksamheten att flytta till nya lokaler, från Lövgärdet till Blå Stället i Angered Centrum.

– Nu är det jättespännande för vi har fått en ny lokal i Blå stället, en jättefin lokal. Från början var det ju så att Guts inte skulle vara kvar och det väckte ju ganska mycket uppmärksamhet både bland tjeje,r som var deltagare som blev väldigt upprörda, arga och ledsna, och också bland samarbetspartners som tyckte att vi skulle få vara kvar. De lyssnade väl på oss helt enkelt, säger Eva Barron, socialsekreteraren och verksamhetsansvarig för Guts.  

Tjejfritidsgården Guts är ett ställe där tjejer mellan 12 och 20 år kan umgås och hitta på olika aktiviteter tillsammans. Guts startade som ett EU-projekt 2003, men sedan har kommunen tagit över ansvaret för verksamheten.  

Under de år som gården funnits så har de haft aktiviteter som dans och olika temakvällar om viktiga ämnen som våldtäkter, men fritidsgården har också erbjudit tjejerna råd och stöd, vilket tjejerna har uppskattat mycket. Självklart så blev det upprörda känslor när det var tal om nedläggning för att tjejerna upplevde att de inte hade något eget och att killarna prioriterades mer. 

Eva Barron tycker att varje stadsdel behöver liknande verksamhet, men att behovet i just Angered är annorlunda. 

– Jag tror att det är viktigt överallt. Jag tror att alla stadsdelar skulle må bra  av en träffpunkt, en mötesplats för unga tjejer. Om det nu är viktigare i Angered så kan det vara för att det finns fler föräldrar här som är mer ovilliga att släppa ut sina tjejer kvällstid.

Josipa Kesic
josipa.kesic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista