Risken för infektioner ökar med ickesterila nålar. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix

Fler väljer amatörtatuerare

Det blir allt vanligare att folk låter tatuera sig på egen hand, alltså till exempel av en kompis och inte hos en tatuerare.

Nu varnar Socialstyrelsen för den ökade risken att få en infektion eller sjukdom

– Nålar och färg ska ju vara sterlia och sedan ska man ha god handhygien precis som överallt annars när man sticker i kroppen, säger Ingrid Nilsson, hälsoskyddsinpektör.

Det största problemet är infektioner i såret. Men det finns också risk för allergireaktioner, hepatit (gulsot) eller HIV. Att Socialstyrelsen går ut och varnar för hemmatatueringar nu har sina skäl.

– Vi har fått signaler från miljökontoren att de får in klagomål från folk som varit hos kompisar eller kompisars kompisar och fått svåra infektioner efter det här, säger Ingrid Nilsson.

Vad är det för krav på en professionell tatuerare?

– Han eller hon ska tillräcklig kunskap om det de sysslar med enligt miljöbalken. Och det innebär hygienkrav och dessutom ska de ha egenkontroll.

En som skriver under på Socialstyrelsens varning är proffstatueraren Kent Albinsson i Uddevalla. Egenkontrollen handlar bland annat om att han informerar kunden om hur tatueringen ska skötas för att inte bli infekterad.

– För det första hand ska man smörja den. Inte klia på den när det kommer skorpor. Inga bad. Man ska sköta sin hygien, säger Kent Albinsson.

Och han har märkt att amatörtatueringarna ökat.
– Det brukar sluta med att de hamnar hos mig och så får jag göra en cover-up, säger Kent Albinsson.

Birgitta Andersson, SR Väst
birgitta.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".