Vårdare åtalas för tjänstefel

Tre vårdare på häktet i Mariestad åtalas misstänkta för tjänstefel.

Det var i februari förra året som en 23-årig man från Göteborg hittades hängande i en snara på häktet. Personalen lät mannen hänga kvar i snaran tills ambulansen kom. Han avled 2 dagar senare. 

Förundersökningar har tidigare lagts ner men ärendet togs upp igen efter att Sveriges Radios program Kaliber avslöjat att det fanns tydliga instruktioner vid självmordsförsök som enligt åtalet inte följdes. 

– De har underlåtit att följa de tjänsteföreskrifter som jag påstår skulle ha följts vid tillfället för den här händelsen, säger Bo Lindgren, vice chefsåklagare vid riksenheten för polismål. 

Vad är det de inte följt i instruktionerna? 

– Det vill jag inte utveckla närmare, det får anstå till sakframställningen. De framgår av stämningsansökan att det är ett omfattande utredningsmaterial och jag vill inte rycka loss enskildheter utan det skall presenteras i ett sammanhang i samband med förhandlingen i tingsrätten, säger Bo Lindgren. 

Hur ställer sig de misstänkta till åtalspunkterna? 

– Jag uppfattar att de förnekar att de gjort sig skyldiga till något brott, säger Bo Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista