Kungälv

Fullt upp på biblioteken

Biblioteken i Kungälvs kommun har fullt upp att göra. Bara de två senaste åren har de årliga besökssiffrorna stigit med över 175 000 besök. 

Bibliotekarien Britt-Marie Rancker säger att medveten marknadsföring och ett annorlunda grepp för att locka de yngre bokläsarna betalat sig väl. 

– Vi jobbar väldigt mycket med läsfrämjande åtgärder och har börjat röra oss mer på skolorna. Vi väntar inte på att barnen skall komma till oss, utan vi går ut till dem istället, i mycket större utsträckning än vi gjorde förr, säger Britt-Marie Rancker. 

Bibliotekarierna i lånedisken på Kungälvs Bibliotek i Mimers Hus får jobba hårt. Antalet besök och utlån ökar nämligen kraftigt. Under 2008 kom 474 000 besökare hit, och jämfört med 2006 är det en ökning på 176 000 besök. En siffra som förvånar Britt-Marie Rancker. 

– Det är anmärkningsvärt. Det klart att det till viss del beror på de dåliga tiderna. Folk lånar böcker i större utsträckning och köper mindre än tidigare, säger Britt-Marie Rancker. 

Två av besökarna, Maj och Rolf Bengtsson, är på väg mot lånedisken med en kasse fylld med böcker. 

– Vi brukar låna sju-åtta böcker varje gång. Jag har märkt att fler personer åker hit och lånar böcker, säger Rolf Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista