Handel med domännamn granskas

Närmare 200 personer i landet riskerar att åka på stora skattesmällar efter att ha registrerat och sålt webadresser. Skatteverket gör nu en omfattande kartläggning som beräknas vara klar inom bara några veckor.

Handeln med de här så kallade domännamnen omsätter miljontals kronor varje år, men det är oklart hur många som egentligen skattar för sina inkomster.

Att registrera ett domännamn på internet och sedan sälja det eller locka besökare och sponsorer till det har blivit en stor industri.

- Det rör sig om miljonbelopp. Det vi har sett de två senaste åren är att folk köper på sig stora mängder domännamn. Ungefär som i aktiehandel, säger Dag Hardyson, projektledare för Skatteverkets internethandelsgrupp.

Att köpa en webadress är inte speciellt dyrt. Om man dessutom kommer på ett efterfrågat namn och innehåll till sidan som lockar besökare, så kommer sponsorer och företag att vilja marknadsföra sig på sidan. Det här ger stora pengar till den som skapat sidan.

Men personerna som tjänat på registrering och försäljning av domännamn har ändå inte granskats särskilt noggrant. Förrän nu. 182 personer runt om i Sverige har kartlagts den senaste tiden av Skatteverkets näthandelsexperter. I den kartlagda gruppen kommer nu några utvalda pilotfall att granskas närmare under några veckor.

I en lägenhet i Göteborg förbereder sig domänhandlaren Per för ett nytt köp. För Per, som började köpa och sälja domännamn för närmare tio år sedan, har det här varit ett snabbt sätt att tjäna pengar.

- Från att ha startat med några tusen kronor har jag nu en portfölj som är värd omkring två miljoner.

Per skattar själv för varenda intjänad krona säger han, men det tror han inte att alla gör.

- De som har enskilda firmor och aktiebolag gör det säkert, men långt ifrån alla skattar.

I slutet av augusti kommer Skatteverket bestämma sig för i vilken skala som man ska gå vidare med granskningen. Enligt Dag Hardyson har man i dagsläget bra koll på vilka som sysslar med storskalig handel av domännamn.

- Vi har identifierat aktörerna. Nu ska vi se hur de har deklarerat.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista