Danspromenad genom stan

I dag tisdag startar årets upplaga av Göteborgs kulturkalas som kommer pågå veckan ut. Festivalen är en av Sveriges största stadsfestivaler och hade förra året nästan 600 000 besök. Bland de runt 800 programpunkterna återfinns danskonstnären Anna Asplinds 959 meter långa upplevelsepromenad där man via mobiltelefonens eller mp3-spelarens hörlurar på ett dansant vis guidas genom Göteborg.

– Instruktionerna uppmuntrar till att använda både lukt, syn, hörsel och känsel. Det är spännande och alla gör det på sitt sätt, säger Anna Asplind som skapat upplevelsepromenaden 959 meter i Göteborg.

959 m i Göteborg är en dans- och upplevelsepromenad som danskonstnären Anna Asplind hittat på. Idén till promenaden fick hon i Berlin där hon satte upp en första upplevelsepromenad på den tyska stadens gator.

Göteborgsversionen är gjord till årets kulturkalas. Ljudfilen tankar du ner till din mp3-spelare via nätet eller så lånar du en färdigriggad maskin på plats. Du startar på Stenpiren, och du kan gå själv eller i grupp och när du vill börja är det bara att trycka play.

– Jag har ju improviserat fram den här promenaden i staden, tagit intryck, lukter och syn och gjort saker som jag vill göra och förmedlat det i instruktionerna. Men alla tar ju saker på olika sätt och alla gör det på sitt sätt och det är väldigt väldigt roligt att se.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista