Många sökande till Komvux

Antalet sökande till Komvux olika utbildningar har inför årets hösttermin ökat dramatiskt. Trycket är så stort att många sökande inte kommer in. Anledningen är lågkonjunkturen och den höga arbetslösheten.

– När jag fick reda på detta kände jag mig jätteglad att jag sökte förra året, så att jag fick den här chansen att komma in, säger Irma Janson Andersson som läser på omvårdnadsprogrammet.

Stefan Eriksson, verksamhetschef på vuxenutbildningsförvaltningen i Göteborg, bekräftar att det är ovanligt många som vill läsa på Komvux just nu.

– På grund av det arbetsmarknadsläge som nu råder kan vi se att vi har en ökning av antalet sökande till den kommunala vuxenutbildningen. Det kanske är så mycket som 20 procent fler sökande till vuxenutbildningarna jämfört med hur det varit tidigare.

Vilka utbildningar söks det mest till?

– Generellt kan man säga att det är yrkesutbildningarna som har de största söktrycket och den största ökningen. Utbildningar inom teknikområdet, transport, förarutbildningar och restaurangutbildningar, där ser vi en kraftig ökning. Inte lika mycket på ekonomi hotell och turism.

– Den mest konkreta och besvärliga effekten är att vi har många sökande som vi inte kommer kunna ta emot till våra utbildningar, säger Stefan Eriksson.

För Irma Janson Andersson hade det betytt arbetslöshet, om hon inte kommit in på Komvux förra året.

– Man är inte van att vara arbetslös, säger hon.

Hur hade det känts?

– Hemskt. Men jag vet i och för sig inte om jag får jobb med komvuxutbildningen heller. Men nu känner jag att jag har gjort vad jag kunnat i alla fall, säger Irma Janson Andersson.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista