Lärarminskning utan motstycke

Antalet lärare i Göteborg har minskat med 200 sedan förra terminen. Det står nu klart efter att Lärarförbundet sammanställt resultatet från en rundringning till skolorna.

Minskningen beror på att vikariat har försvunnit och att pensionerade lärare inte ersatts, så kallade tysta varsel, som Västekot tidigare berättat om.

Eva Holmén, ordförande på Lärarförbundet i Göteborg, säger att lärarminskningen kommer få allvarliga konsekvenser:
– Det kommer att märkas tydligt i verksamheten att det är så många färre lärare. Allra tydligast syns det i Gunnared, Lärjedalen, Biskopsgården och Backa, säger hon.

Hur kommer det att märkas?
– Vi befarar att våra medlemmar får en än större arbetsbelastning. Till slut kanske de blir sjukskrivna. Det kommer visa sig om några månader, skolan har precis börjat. Gruppstorlekarna blir stora, vilket också kan drabba eleverna.

För eleverna blir det svårare att nå målen när lärarna är få. Visserligen har också antalet elever minskat något, men det motsvarar inte på långa vägar nedgången i lärartäthet. Anledningen är att inga nya lärare anställts när gamla gått i pension, och vikariat har försvunnit. Statliga tidsbegränsade pengar som gått till att öka antalet lärare har inte förnyats.

Minskningen på 200 lärare i grundskolan och 20 fritidspedagoger saknar egentligen motstycke, säger Eva Holmén.
– I början på 90-talet fanns något liknande, och då tog det lång tid att bygga upp den verksamheten igen. Dessutom har samhället förändrats och vi behöver en större lärartäthet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".