Liselott Abrahamsson. Foto: Roger Blomqvist/SR Gbg
Svininfluensan

Hemsjukvården får prioritera

Göteborgs hemsjukvård förbereder sig nu för ett större utbrott av svininfluensan och då krävs prioriteringar.

I ett värstascenario kommer dubbelt så många som idag att behöva hemsjukvård samtidigt som halva hemsjukvårdspersonalen är sjuk i influensan.

Det kräver prioriteringar, säger Liselott Abrahamsson, som är chef för kommunens hälso- och sjukvård i Härlanda och Örgryte.

– Det är ju de mest akut sjuka och döende som har första prioritet. Sedan kommer det finnas enstaka patienter som måste komma till sjukhus för expertvård, säger Liselott Abrahamsson.

Vid en pandemi är hemsjukvården "inte oväntat den hårdaste nöten att knäcka", säger ett planeringsdokument i kommunen. I ett värstascenario ökar behovet av hemsjukvård med 100 procent samtidigt som hälften av personalen är sjuk.

Därför ska hembesöksteam från vårdcentralerna förstärka. Prioriteringslistor avgör vilka som måste få vård och vilka som kan vänta. Och så försöker man minimera smitta bland personalen.

– Ja, vi vill ju undvika att fler blir smittade av oss. Att de håller sig hemma är väldigt viktigt, säger Liselott Abrahamsson.

När vaccinet kommer i slutet av september får sjuksköterskorna först vaccinera varandra.

I Härlanda-Örgryte fick en sjuksköterska svininfluensan efter Gothia cup i juli. Inga fler smittades, men stadsdelsplaneringen satte fart. Överlag ligger kommunen väl framme för att hantera en pandemi, säger planeringsledare Conny Stambej på stadskansliet till Västekot.

Och Liselott Abrahamsson känner sig trygg.

– Jag känner mig ganska trygg i själva planeringen, säger hon.

Är oron överdriven?

– Det kan man inte svara på nu utan först efteråt, säger hälso- och sjukvårdschefen i Härlanda och Örgryte.

I Göteborgs stad jobbar ca 1000 personer, flertalet sjuksköterskor, inom hemsjukvård, medicinsk äldrevård och skolhälsovård. I ett värstascenario är hälften, ca 500 anställda, sjuka under ett par veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".