Räddningstjänsten skärper rutiner

Efter stenkastningen mot en brandbil i lördags natt är Räddningstjänsten nu extra vaksam vid larm och utryckningar. Bland annat kan det bli vanligare att en extra brandbil skickas även till små bränder - vilket riskerar att förlänga utryckningstiderna till andra områden.

– Det som händer är att vi får skicka brandmän från angränsande brandstation och då blir det området tomt. Så om det blir en skarp olycka där, som en lägenhetsbrand, då tar det längre tid att komma till hjälp, säger Håkan Alexandersson på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Hur ser du på det?
– Ja, det är givetvis olyckligt. Det är ju ingen utveckling som vi vill ha. Vi vill ju ha en så god beredskap som möjligt för de larm där man verkligen behöver vår hjälp.

Det var i lördags natt när räddningstjänsten var på väg till en containerbrand i Hjällbo, som en tung sten kastades genom vindrutan på brandbilen.

Efter händelsen skärps nu rutinerna. Operatören som tar emot ett larm ska vara extra vaksam på om situationen verkar misstänkt och då kan det bli aktuellt att en extra bil med fem brandmän skickas ut, även vid små bränder. Allt för att lättare kunna ha koll på vad som händer på platsen.

– Ja, det är ju mer för att komma ut i en större grupp. Man är fler ögon som kan ha koll på omgivningen. Då kan vi jobba i lugn och ro, säger Håkan Alexandersson.

Några uttalade riskområden finns inte, bedömningen görs från fall till fall.

– Det beror helt och hållet på. Det kan vara en enkel gräsbrand ute på en åker, då är det inga problem att skicka två man. Men rör det sig om en container vid en skola, sent en fredagskväll, då kanske vi skickar en lite större styrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".