Kungsbackabor vill ha kvar dagmammor

Besparingsförslaget om att säga upp alla dagmammor i Kungsbacka stöter på hårt motstånd. Västekot har tidigare berättat att ett 50-tal dagbarnvårdare ska bort från och med årsskiftet.

Över 200 dagmammor och föräldrar samlades igår i Hålabäcksskolans aula och krävde svar från ansvariga politiker och tjänstemän.

En av dem var Bill Erlandsson, förälder till ett barn som går hos dagmamma. Han beskriver stämningen på mötet:

– Stämningen var upprörd men det var ändå ganska konstruktivt. Alla tycker det är helt  vansinnigt att ta bort en hel barnosorgsform. Att man inte kan välja dagmamma längre utan barnen ska tvingas in på dagis.

 Larry Söder, kristdemokratisk ordförande i för- och grundskolenämnden i Kungsbacka håller med om att allianspartierna egentligen är för valfrihet, men:

– Problemet är att vi har 50 miljoner kronor som vi måste spara på något sätt. I detta fallet har vi lagt fram förslaget om familjedaghemmen.

Föräldrarna har lovats ta fram ett eget förslag som Söder ska ta med till nämnden för att analyseras närmare.

Bill Erlandsson: – Vi har fått löfte om rådrum, att man skjuter fram beslutet, för att vi ska hinna bli klara med vårt förslag.

Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".