Fortsatt hjälp till spelberoende

Trots att statliga Folkhälsoinstitutet drar ner på sina miljonbidrag till vården av spelberoende nästa år, så kommer detta inte att påverka vården i Göteborg.

Men fortfarande är vården inte permanentad vilket oroar Rebecca Rellmark, projektledare för Göteborgs Stads Spelberoende-team:

– Som det ser ut i dag kommer inget att förändras, men det bygger på att vi kommer att få fortsatt stöd av Göteborgs stad. Det är ju en politisk fråga och vi är givetvis angelägna om att frågan blir löst.

Stockholm har beslutat att inte fortsätta ge ekonomiskt stöd till spelberoendeteamet där, men Rebecca Rellmark hoppas att politikerna i Göteborg inte tar samma beslut som kollegorna i Stockholm har gjort.

Marie Risbeck på Folkhälsoinstitutet hoppas också att kommunerna fortsätter att ge ekonomiskt stöd för behandlingen av spelberoende :

– De signaler vi fått hittills från Göteborgs stad är Sociala resursförvaltnignen kommer att hålla en tillräckligt finansiering av den här verksamheten så att den kan fortsätta under 2010 och förhoppningsvis framöver.

Men om det blir mindre anslag från oss så kan möjligheten till utbildning och spridning av metoderna och utveckling av dem påverkas.

Folkhälsoinstitutet kommer i väntan på en långsiktig lösning från kommunerna att fortsätta ha ansvar för vården av spelberoende.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".