Allvarliga sprickor i Börshuset från 1849 på grund av sättningar gör att kommunala fastighetsägaren HIGAB vill förstärka grunden. Foto: Toni Sica/Scanpix.

Börshuset måste rustas upp

Börsen i Göteborg får grunden förstärkt efter nästa val. Bland andra miljöpartisterna i kommunledningen får flytta tillfälligt till Rådhuset när ett 40-tal arbetsplatser på Börsen evakueras.

Allvarliga sprickor i Börshuset från 1849 på grund av sättningar gör att kommunala fastighetsägaren HIGAB vill förstärka grunden inom ett par år.

Ett tag trodde man att hela kvarteret kunde behöva pålas, men nu ska det räcka med Börshuset och ett hus intill.

Det kommer att ta minst ett år, valv måste rivas på nedre botten för att genomföra pålningen och samtidigt görs renoveringar, säger projektledare Ann-Sofie Molander till Västekot. Vad det kostar är inte klart.

Efter kontakter med kommunledningen har man nu kommit fram till att bästa tiden att börja är efter nästa års val, kring årsskiftet 2010-2011.

Då evakueras ett 40-tal personer till Rådhuset - som blir tomt redan nu till våren när tingsrätten flyttar in i nya rättscentret vid Gamla Ullevi.

Från Börsen flyttar valnämnden, kommunrepresentationen, fullmäktigesekretariatet, administrativa enheten och miljöpartister i kommunledningen.

Inte heller fullmäktigesalen kan användas utan offentliga sammanträden får hållas i en av tingsrättens stora salar.

Vilka andra verksamheter som ska flytta in i det tomma Rådhuset är inte avgjort - i kommunledningen finns idéer om ett nytt samhällsbyggnadshus för kommunala förvaltningar eller någon form av kulturaktiviteter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".