Kan denna patient ha svininfluensa? Sköteskor övar på varandra Foto: Scanpix
Svininfluensan

162 insjuknade i regionen

Västra Götalandregionens Smittskyddsenhet håller idag presskonferenser för att berätta om läget med svininfluensan och vad som kommer att hända med den kommande vaccineringskampanjen.

Det finns ingen helt tillförlitlig statistik om hur många som har eller har haft svininfluensan.

Men till och med i går, torsdag, hade regionens smittskyddsenhet fått inrapporterat 162 bekräftade fall, varav nio personer fått någon form av sjukvårdsinsats.

Svininfluensan kommer troligen nås sin topp i mitten av oktober.

Ann Söderström smittskyddsläkare i regionen:

– Vi ser nu att det är ett ökande antal sjuka med influensaliknande sjukdom. Vi har inte en jätteökning men vi ser att det börja öka.

– Vi tror att ett godkänt vaccin kommer till västsverige i början av oktober,  runt vecka 41-42. De  de två första veckorna ska gravida och andra i riskgrupperna vaccineras. Det handlar om männsikor som lider av hjärt-lungsjukdomar, nedsatt immunförsvar och liknande.

Övriga ska i första hand låta vaccinera sig på den vårdcentral de är listade på eller hosl företagshälsovården, skolbarn kan vaccineras av skolhälsovården och mindre barn på barnavårdcentralen.

Ann Söderström är inte oroad med beredd på mycket arbete med planering för att kunna ta emot ett stort antal sjuka och samtidigt utföra massvaccinering. 

Hon tror att vi klarar pandemin men att många får slita mycket och allmänheten får vara beredd på att vården inte kommer att fungera som man är van att den fungerar.

PeO Wenander
peo.wenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".