Arbetslöshet i Göteborg

En praktikplats per 20 kommunanställda

1 000 nya praktikplatser och ett aktivitetscenter för tusentals arbetslösa under 25 år planeras nu i Göteborg, kan Västekot avslöja. Planerna sätts i verket vid årsskiftet:

Göteborgs kommunledning tänker satsa runt 50 miljoner kronor om året i tre år på bland annat praktikplatser och aktivitetscenter för unga arbetslösa.

Pengar finns i den kommunala budgeten, men man räknar också med EU-bidrag.

Satsningen klubbas i kommunstyrelsen om några veckor och startar vid årsskiftet.

Ett löfte om fler praktikplatser kom redan i våras och nu har planeringen skyndats på, säger ansvariga kommunalrådet socialdemokraten Marina Johansson:

– Det som hänt ute i stadsdelarna gör att vi behöver nog skynda på det här arbetet.

Idag finns ett tusental kommunala praktikplatser för unga. Nu sätts målet att det på 20 kommunanställda ska finnas en praktikplats. Med 40 000 anställda blir det 2 000 praktikplatser, dvs en fördubbling.

Till satsningen kopplas ett aktivitetscenter i centrala Göteborg - exakt var är inte bestämt - där 6000 arbetslösa ungdomar ska coachas och aktiveras där:

– Det är viktigt att man kommer dit, att man kommer upp på morgonen och så.

Det finns också planer på en yrkesinriktad påbyggnadsutbildning efter gymnasiet.

Satsningen sker i samarbete med andra myndigheter och ungdomar får ersättning genom ungdomsgarantin.

Marina Johansson säger att kommunen måste agera när staten inte gör mycket.

Frågan är hur långt kommunens planer räcker. Idag är runt 5 000 ungdomar registrerat arbetslösa, troligen lika många oregistrerade. Prognoser talar om 15 000 arbetslösa ungdomar i Göteborg i slutet av året (inklusive mörkertalet):

– Det är ju svårt att säga om det här kommer att räcka. Vi måste göra vad vi kan helt enkelt för att mildra skadeverkningarna av arbetslösheten, säger Marina Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg.

Fakta om satsningen:

Aktivitetscentret ska erbjuda vägledningsjour, orienteringskurser, studiecirklar, information om att starta eget, friskvård och ekonomisk rådgivning.

Målet är att minst 60 % av ungdomarna ska ha fått jobb eller gått in i utbildning senast tre månader efter insatsen.

Verksamheten blir uppsökande för att huvudsakligen nå unga arbetslösa som inte registrerat sig hos Arbetsförmedlingen.

Till aktivitetscentret kopplas också en särskild webbplats.

Av totalbudgeten på 63 miljoner kronor står kommunen för 38 miljoner. Ansökan till Europeiska Socialfonden (EU) gäller 25 miljoner kronor.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".