Chilepeppar i flera färger går att skåda. Foto:Jurek Holzer/Scanpix

Het utställning avslutar säsong

Är man sugen på en het utställning ska man bege sig till Palmhuset i Trädgårdsföreningen. Där finns ett 50-tal olika sorter av chilepepparfrukt med skiftande form, färg och storlek att beskåda.

Chilepepparutställningen avslutar Trädgårdsföreningens 
sommarsäsong.

– Det är ett sådant fantastiskt släkte, att få se den här form och färg-explosionen kan göra vem som helst glad i det här höstrusket, säger Stephan Hammar, trädgårdsmästare som organiserat chiliepepparutställningen på Trädgårdsföreningen.

Är det något att inviga hösten med kanske?

– Ja, det kanske man kan säga, men vi vill behålla den här sommarkänslan med härligt varma, röda, gula färgerna. Lite indiansommar är nog vår tanke.

I fredags var det premiär för chiliepeppar-utställningen som varar ända fram till mitten av september. Inne i Palmhuset kunde man provsmaka finhackad chilepeppar. Frukterna bränner till med en sådan hetta att det mest naturliga man vill göra är att svalka sig med ett glas vatten, men det är det värsta man kan göra.

– Det stämmer, det är den första reaktionen för de allra flesta. Att släcka branden, men man kan inte göra något större fel. För capsaicin, som är det starka ämnet i chiliepeppar är inte vattenlösligt. Så vad man ska göra är att ta något stärkelserikt, potatis, ris, pasta, bröd - det mildrar hettan något, så att inte vatten, vad ni än gör.

Stephan Hammar har tidigare arbetat som kock och odlar gärna sina egna frukter. Idéerna tar aldrig slut när det gäller att hitta på något nytt recept där chiliepepparn spelar huvudroll i matspelet.

Det finns tusentals olika sorter av chiliefrukt i världen. På utställningen i Trädgårdsföreningen visas ett 50-tal - allt från chiliepeppar som är formade till en kyrkklocka till en knölig sort med ett något märkvärdigt namn.

Carolina Andréasson
carolina.andreasson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".