Vårdcentralerna ska ha minst 3 000 patienter för att kunna gå runt ekonomiskt. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Få har bytt vårdcentral

Vårdvalets sista dag är här. Av cirka 1,5 miljoner blanketter som skickats ut i Västra Götaland, har bara 175 000 kommit in till sjukhusarkivet i Borås.

Hans Johansson är projektledare på Västra Götalandsregionen.

Han tror att den låga siffran beror på att människor är nöjda med det erbjudande om vårdcentral de fått, vilket betyder att man inte behöver skicka in sin blankett.

– I sitt brev har de ju fått ett erbjudande om en vårdcentral, och om de är nöjda med det erbjudandet behöver de inte göra någon aktiv handling och skicka in svarsförslaget. En hel del har varit nöjda med förslaget.

Förslaget baseras på antingen den vårdcentral personen i fråga tidigare har valt eller den vårdcentral som ligger närmast.

Vårdcentralerna ska ha minst 3 000 patienter för att kunna gå runt ekonomiskt.

Eftersom antalet aktiva listningar i årets vårdval varit så pass låga, kan det betyda att ett flertal vårdcentraler tvingas dra ner på verksamheten eller att de läggs ner helt.

– Är det så att de inte får in tillräckligt med inkomster, så blir det ju i slutändan svårt att driva verksamheten vidare. Men det beror ju på vad vårdcentralerna har för ekonomiska tillgångar innan, säger Hans Johansson.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".