Kamera kan förebygga blindhet

Nu ska förebyggandet av blindhet hos Göteborgs diabetespatienter bli bättre. På torsdagen invigdes en ny ögonbottenkamera på Angereds Närsjukhus.

Genom den hoppas man kunna minska väntetiden för de patienter som riskerar att bli blinda av sin sjukdom.

– Köerna har för vissa patienter blivit motsvarande 5-6 års tid, och det tycker vi från Västra Götalands diabetsråd är för mycket, säger Stig Attvall, docent och överläkare på Diabetesenheten på Sahlgrenska och en av invigningstalarna.

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska diabetespatienter få sina ögon undersökta vartannat år för att förebygga blindhet. Nu hoppas man kunna beta av en stor del av patientkön under det närmaste halvåret.

Orsaken till att diabetespatienter riskerar att förlora synen beror på att kärlen i ögonen förändras vilket kan leda till en rad andra symptom som i längden kan ge blindhet.och det är alltså dessa kärlförändringar som ögonbottenkameran upptäcker.

Idag finns ögonbottenkameror på fem sjukhus i Göteborg. Och det är inte en slump att den sjätte kameran hamnar i Angered.

– Ja, anledningen är ju att man påtalat behovet och att köerna varit särskilt långa för befolkningen i de här stadsdelarna. Och detta är ju en satsning för att kunna erbjuda en god och rättvis vård för medborgarna i Göteborg, säger Ann Ekberg-Jansson som är verksamhetschef på Angereds närsjukhus.

Efter flera talare klipptes det gröna invigningsbandet under applåder.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".