Färre gäststudenter med avgifter

Färre gäststudenter i Göteborg, det blir resultatet om regeringen inför studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Den bedömningen gör man både på Chalmers och Göteborgs Universitet.

Högskoleminister Tobias Krantz berättade i dag att regeringen vill införa studieavgifter från hösten 2011.

– Vi bjuder i dag de utländska studenterna på en helt gratis utbildning i Sverige och det urgröper resurserna för den svenska högskolan, säger Tobias Krantz (fp).

– Jag tycker inte det är rimligt att det fortsätter att vara så, fortsätter han.

Rammohan sitter på spårvägen på väg till Chalmers. Han är från Indien och har kommit hit för att plugga och det får han ju göra gratis.

– Det är en bra möjlighet för de studenter som inte har så mycket pengar, säger han.

För egen del hade han kanske valt Sverige ändå, på grund av den bra nivån på utbildningen på Chalmers. Men många kommer försvinna tror Chalmers vicerektor Sven Engström.

– Troligtvis blir det flera hundra studenter. Det är ju personer som ofta hamnar på högt uppsatta jobb och vi ser ju dem som ambassadörer både för Chalmers, Göteborg och Sverige, säger han.

På Chalmers pluggar i dag över 500 utomeuropeiska studenter, på Göteborgs Universitet är det ungefär dubbelt så många.

– Blir det avgifter får vi betydligt färre studenter som kommer hit, säger Pam Fredman, rektor på GU.

Hon är starkt emot införandet av studieavgifter, inte minst på det ideologiska planet.

– Om vi nu tycker att kunskap är en viktig del för en demokratisk utveckling i världen så ser jag ingen poäng med att vi ska betalt för det, säger hon.

Vad utbildningen kommer kosta är upp till varje universitet. Men regeringen räknar med att det kommer hamna runt 70 000 kronor per år.

Spårvagnshållplatsen utanför Chalmers är som vanligt full av folk. Inne på Chalmers vid caféet står Muhammed och hans kompisar från Iran står med tjocka fysikböcker i händerna.

– Om det hade varit avgifter här hade jag inte valt Sverige, säger han.

– Nivån är god, men man kan hitta bättre skolor både i Europa eller i USA.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".