Ungdomarna säljer handsprit i Partille och Sävedalen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Lyckad försäljning av handsprit

Uppmärksamheten kring den hotande svininfluensan har gett några ungdomar i Göteborgsområdet en ny affärsidé. Sen några veckor tillbaka säljer de nämligen handsprit till boende i Partille och Sävedalen.

En av säljarna är 15-årige Viktor Grell. Han säger att affärerna har gått hyfsat än så länge, men tror att det verkliga lyftet kommer när svininfluensan slår till på allvar.

– Jag tror att det kommer att gå mycket bättre. Handspriten kommer att ta slut på Apoteket och då är det ett gyllene tillfälle att gå ut och sälja, säger Viktor Grell.

Han och hans lillasyster Tilda bor i Sävedalen. Idén till försäljningen kom från syskonens pappa, som hade lagt märke till att Apotekets handdesinfektion var slut och råkade känna någon som importerade en sådan produkt.

Handspriten som Viktor och Tilda säljer tillsammans med två kompisar är egentligen en alkogel som luktar svagt av äpple och kommer i små plastflaskor. Ungdomarna har testat olika metoder för att sälja den, och vissa är bättre än andra menar Viktor.

– Att knacka dörr är inte så bra, men vi stod i Allums köpcentrum och sålde i söndags. Då gick det mycket bättre - folk tar en på mer allvar då.

Man har till och med försökt sälja handspriten till sin egen skola, Ugglumskolan i Sävedalen, men där tog det stopp.

– Framåtanda och entreprenörskap är jättebra men det finns ju rigorösa regler när det gäller upphandling av produkter för skolan. Det förklarade jag för ungdomarna, säger rektorn Peter Winroth.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".