Dålig kontroll på pengarna.

Problem med slarvande bank

Kreditmarknadsbolaget, SBAB, följde inte rutinerna och gav lån utan att ordentligt kontrollera identiteten på låntagaren. Av den förväntade vinsten på husförsäljningen på 1,5 miljoner kronor blev det inte en krona för tvåbarnsmamman i Göteborg, Annika Svensson.

Hennes före detta man hade förfalskat hennes underskrift och tagit flera lån på huset som var helt intecknat.

Banken (kreditmarknadsbolaget), SBAB, har enligt Annika Svensson brustit i sina rutiner vad gäller identitetskontroll:

– När jag får reda på detta då, i samband med att vi ska skriva alla papper för huset, så ser jag ju då att huset är upplånat i nästan exakt summa som vi får sålt det för. Så att man kan säga att det går plus-minus-noll, huset.

Här börjar Annikas strid med SBAB, som enligt henne gjort ett grovt misstag, där de enligt Annika inte identifierade kunden i fråga, innan de lånar ut pengarna.

Det finns ingen kopia tagen på min legitimation, de har aldrig varit i kontakt med mig under alla de här åren.

Du har inte sett några papper eller nånting hemma från SBAB?

– Nej, ingenting.

Annikas före detta man är polisanmäld för urkundsförfalskning och förundersökningen pågår och namnunderskrifterna är skickade till Statens Kriminaltekniska Laboraturiom för undersökning.

Efter att ha blivit rundslussad på SBAB i flera månader, orkade inte Annika Svensson vänta längre. Annika kände att SBAB inte tog henne på allvar, så hon bestämde sig för att ta kontakt med media.

– Det är här det tragiska kommer in tycker jag, som är värt att lyfta för allmänheten. Och det är att, jag började se mig om. De sade hela tiden till mig att "vänta sex veckor så ska du få svar", "vänta tre veckor, så får du svar". Men jag fick aldrig något svar, och till slut kände jag att nu måste jag ha mina pengar.

– Det är bara, och det kan jag sanningsenligt säga, bara för att jag kontaktat radion, som jag idag blivit lovad så sent som igår att jag ska få mina pengar från SBAB.

Annika Svensson heter egentligen något annat.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".