Sten får lax att leka i Säveån

För att öka beståndet av lax och öring i Säveån placerar länsstyrelsen tillsammans med lokala fiskvårdsföreningar just nu ut flera hundra ton sten i strömfåran i höjd med Lerum. Tanken är att återställa botten och underlätta för fisken att leka.

– Vi vill ju ha en miljö som passar lax och öring. Och ska vi få ett bra bestånd som är genetiskt hållbart måste vi ha fler lekplatser. Det säger Lennart Olsson som arbetar på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Att man nu placerar ut natursten och grus i strömfårorna är en del av Säveåprojektet, vilket på sikt ska återställa ån till det skick den var i innan människan började exploatera vattnet som framförallt kraftkälla. Och trots att ingreppen är relativt stora tror inte Lennart Olsson att de kommer att vålla några bekymmer.

– De farhågor som funnits innan vi inledde det här projektet var att vattenhastigheten skulle minska och därmed försämra för vattenkraftverken och kraftproduktionen. Men vi gör bara åtgärder på de ställen där vi har haft en dialog med markägaren och är överens.

Länsstyrelsen räknar med att lekplatserna för lax och öring kan bli dubbelt så många när restaureringen är klar. Området kring Lerum kommer att kosta 300 000 att återställa, men åtgärderna är viktiga.

– Både lax och öring är unika för det här området och det är väldigt viktigt att kunna ha ett sånt här bestånd nära en storstad. Dessutom finns det redan en stam som är viktig att värna om. Det menar Johan Höjesjö som är biolog och medlem i en av de lokala fiskvårdsföreningar som arbetar ideellt med projektet.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista