Handels får fler medlemmar

Det flesta fackförbund fortsätter tappar medlemmar men inte Handels som startat Handelscity. 

Idag inleder sex fackförbund : Fastighetsanställdas förbund, Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Seko och Transport ett samarbete för att småningom kunna slås samman, rapporterar Ekot om idag

Men för Handels har faktiskt medlemsantalet ökat.

Förra året inledde Handels en storsatsningen Handelscity för att värva nya, unga medlemmar - detta som ett svar på det stora medlemsras som förändringarna i a-kassan 2007 lett till.

Projektledaren för Göteborgsområdet, Sofia Kloo, är nöjd med de två kampanjer man gjort hittills - trots att man inte nått upp till målen i siffror:

– För Göteborgsavdelningen överlag har det gått väldigt bra där vi har gått på plus, och vände utvecklingen till att gå på plus sedan december förra året

Medan de flesta LO-förbund fortsätter tappa medlemmar, går två förbund mot strömmen och har ökat sina medlemmar i år . Det är Handels och Transport.

Handelscity satte ett mål på 1 100 nya medlemmar i Göteborgsområdet under året som gått, men har istället värvat drygt 300 som kan kopplas direkt till kampanjen.

Men Sofia Kloo ser inte detta som ett misslyckande:

– Däremot kan man vara kritisk till hur högt ställda målen var och vi tror att det kommer ta flera år att få tillbaka alla medlemmar, och att vi måste jobba på många olika plan.

Och det är mycket argumenten om vad ungdomarna själva har att vinna på facket som går hem när de är ute och informerar:

– Jo, vi kör ju mycket på det här med OB, att det är något du kan förlora, och att det är tack vare facket som du får löneförhöjningar till exempel.

Men inte för att det är det viktigaste utan för att det är något vi inte varit så bra på att föra fram tidigare, när man kanske bara pratat om solidaritet.

21-åriga Alina Kallin som jobbar på Stadium i Nordstan vad med när en informatör från Handelscity var på arbetsplatsen i våras, men hon tyckte inte att hon fick så mycket information och blev inte tillräckligt intresserad:

– Jag har väl inte engagerat mig så mycket själv men jag känner att : nej, varför? När jag inte vet så mycket om det och det känns som att de bara tar pengar ifrån mig, det blir bara ytterligare en utgift.

 Elsa Persson
elsa.persson@sr.se