Sjuksköterska varnar

Handspriten tar slut i vården

Rusningen efter handsprit har gjort att den tagit slut inom kommunal verksamhet, som till exempel på äldreboenden. Det här har fått hygiensjuksköterskan Mette Schewenius i Göteborg att reagera.

På ett kontor gör handsprit inte så mycket till eller från för att bekämpa influensan utan i stället borde vården prioriteras mer, menar Schewenius.

– Flera stycken har ringt till mig och sagt att när de beställer handsprit kan de inte få leveranserna för att den är slut, säger hon. Det känns konstigt när man sedan hör att man har beställt till många kontor och verksamheter där man arbetar med datorer. På många ställen behöver man faktiskt inte handspriten och så står vården på exempelvis äldreboenden utan.

Det säljs handsprit i Sverige som aldrig förr och de små flaskorna går att finna på var och varannan arbetsplats.

Men de senaste veckorna är det alltså flera enhetschefer och andra från till exempel hemtjänst och äldreboenden som hört av sig till Mette Schewenius och berättat att de inte kan få tag på handsprit.

Hon har reagerat på detta och i ett mail informerat Socialstyrelsen om problemet.

Hon har fått till svar att de håller med om hennes synpunkter och tillsammans med Smittskyddsinstitutet ska se om informationen kring användandet av handsprit kan förtydligas.

– Det känns ju konstigt att den finns på fel ställen. Om man vill använda handsprit själv så får man väl göra det, men i vården har den verkligen en viktig funktion att fylla.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se