75 000 till minnesfonden inget erkännande

Kommunen nekar ansvar för Måns död

Efter förhandlingar med de anhöriga har Lerums kommun beslutat betala in 75 000 kronor till Måns Jenningers minnesfond. Måns tog livet av sig efter flera års trakasserier och mobbning. Kommunen tar ändå inget ansvar för hans död.

Måns pappa Claes Jenninger har länge försökt få en ursäkt från politiker och tjänstemän i Lerum.

– Det är en markering att man tydligen känner någon form av ansvar trots allt. Men summan är likgiltig för mig, jag bad om en ursäkt och det kommer vi aldrig att få.

Efter förhandlingar som familjen Jenningers advokat beskriver som hårda, så har kommunen nu valt att betala in pengar till Måns Jenningers minnesfond. Den delar varje år ut stipendier till människor i Lerum som visat prov civilkurage. Men Kenneth Johansson, som är vice ordförande i Lerums kommunstyrelse, är noga med att påpeka att det inte rör sig om något skadestånd.

– Kommunen tycker inte att man har nån skuld i det, men vill samtidigt se till att det finns pengar i fonden. Det handlar inte om något tyst erkännande.

13-årige Måns Jenninger tog livet av sig 2005, efter att i flera år utsatts för trakasserier och mobbning på två skolor i Lerum. Även om han fortfarande önskar att kommunen ska ta på sig en del av skulden för sonens död, så kommer Claes Jenninger inte att fortsätta driva frågan.

– Jag kan inte göra mer, nu är det upp till Lerums kommunledning att visa civilkurage.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se